Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03-12-2012ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύρος, 03 Δεκεμβρίου 2012

Οι μηχανικοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, πανελλαδικά βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό, έχουν αναβληθεί δεκάδες δημοπρασίες, δεν έχουν γίνει επιτροπές, δεν συνεδριάζουν συλλογικά όργανα στα οποία συμμετέχουν μηχανικοί, δεν ήταν σε λειτουργία το σύστημα αμοιβών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ενώ παράλληλα είχαν σταματήσει ακόμη και συμβολαιογραφικές πράξεις που απαιτούν συμμετοχή μηχανικού.
Για όλα αυτά τα θέματα, προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση, αποφασίσαμε την κατάθεση ψηφισμάτων τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και την ενημέρωση των ΜΜΕ. Ζητήσαμε την έμπρακτη συμπαράσταση των αιρετών, με τη λογική ότι δεν είναι διορισμένα όργανα της κυβέρνησης αλλά εκπρόσωποι των νησιωτών. 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, τοποθετήθηκε επί των ψηφισμάτων των σωματείων (μεταξύ των οποίων και η ΕΜΔΥΔΑΣ) δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή του και την ανάγκη να υπάρχουν κινητοποιήσεις «συντονισμένα» και «από όλους». Την τοποθέτηση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν μπορούμε παρά να τη χαρακτηρίσουμε «χλιαρή και λίγη» μπροστά στη λαίλαπα που αντιμετωπίζει καταρχήν ο κλάδος μας, αλλά και οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα καταστήματα των νησιών και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επίσης, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ενώ μέλη, διοικητικά συμβούλια και πρόεδροι από τρία διαφορετικά σωματεία, παρέμειναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι αργά το βράδυ ακούγοντας με σεβασμό όλες τις απόψεις και τοποθετήσεις των συμβούλων, ο Πρόεδρος του συμβουλίου και ο Γενικός Γραμματέας της περιφέρειας δεν έδειξαν καμία διάθεση να δώσουν το λόγο έστω και για 1-2 λεπτά στους εκπροσώπους μας στο τέλος της συνεδρίασης, προκειμένου να απαντήσουν σε όσους προβληματισμούς ή και επιθετικούς χαρακτηρισμούς είχαν ακουστεί όλη αυτή την ώρα από τους περιφερειακούς συμβούλους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στο οποίο είχαμε καταθέσει ψήφισμα για συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης, δεν δέχτηκε να συζητήσει το ψήφισμά μας, επικαλούμενο μέσω του προέδρου του, τον κανονισμό που ορίζει «μία ώρα για θέματα εκτός ημερησίας», (την οποία όμως ώρα την είχε ξεπεράσει η συνεδρίαση προ πολλού) και για το λόγο αυτό αποχώρησε ο πρόεδρος του Δ.Σ.. Η παραμονή στο δημοτικό συμβούλιο ικανής αντιπροσωπείας μηχανικών από όλες τις υπηρεσίες του νησιού μας επί δύο ώρες, αναμένοντας να παρακολουθήσουν μία συζήτηση επί της ουσίας, δεν άλλαξε την άποψη του προέδρου του Δ.Σ. Στη συνέχεια, ακολούθησε μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικών συμβούλων και στο σημείο εκείνο αποφασίσαμε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον σκόπιμο (όχι με ευθύνη δική μας) εκφυλισμό της συνεδρίασης, να αποσύρουμε το ψήφισμά μας, καθώς τα θέματα που θέταμε ήταν ιδιαίτερα σοβαρά για να συζητηθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Λυπούμαστε για την, όπως διαπιστώσαμε, συνειδητή επιλογή των αιρετών και των συλλογικών οργάνων να συμπαραταχθούν στην πράξη στη σφοδρή επίθεση που δέχονται ειδικά οι νησιώτες από την μνημονιακή πολιτική της τρόικα. Την ώρα που υπουργοί ομολογούν ότι το τρίτο μνημόνιο γράφτηκε εκτός Ελλάδος, τη στιγμή που εκατοντάδες καταστήματα βάζουν λουκέτο, όταν υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών απολύονται χωρίς καμία αξιολόγηση, καταρρέουν κοινωνικές δομές και ιδιωτικοποιείται κάθε δημόσιο αγαθό, οι αιρετοί μιλούν για «θάνατο της αυτοδιοίκησης», που παρεμπιπτόντως γνώριζαν από την ψήφιση του «Καλλικράτη», αποκρύπτοντας την αλήθεια ότι πρωτίστως πρόκειται για εξαθλίωση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προς χάριν της «ανταγωνιστικότητας» και την κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .
Τέλος, χωρίς να θέλουμε να ξεκινήσουμε μία προσωπική αντιπαράθεση, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι επικρίθηκε η στάση της ΕΜΔΥΔΑΣ, στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο δύο ημέρες μετά την απόσυρση του ψηφίσματός μας. Για την αποκατάσταση της αλήθειας όσων ειπώθηκαν κυρίως δια στόματος του προέδρου του Δ.Σ. κ. Μανθόπουλου, για το ότι «δεν βοηθάμε τον τόπο με τη στάση μας» και για το ότι κινδυνεύουν να χαθούν «20 εκατομμύρια ευρώ» έχουμε να παραθέσουμε τα εξής:
           Στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης μέχρι πριν μία εβδομάδα δεν είχε έρθει ούτε ένα ευρώ για έργα του 2012 (ΣΑΤΑ) με αποτέλεσμα να μην προχωράει το τεχνικό πρόγραμμα στο βαθμό που θα έπρεπε, με ευθύνη του κράτους που οδηγεί σε εσωτερική χρεοκοπία τη χώρα μας, προκειμένου να είναι «υπεύθυνο» απέναντι στους εξωτερικούς δανειστές της.
           Στο έργο που επικαλείται ο κ.Μανθόπουλος (Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης) έχουν ωριμότητα δημοπράτησης μόνο τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 285.000 ευρώ.
           Αν από λάθος υπολογισμό, ο κ.Μανθόπουλος πρόσθεσε στα έργα (που κατά την άποψή του «κινδυνεύουν»), έργα όπως το «Λαογραφικό Μουσείο Ερμούπολης», τον ενημερώνουμε ότι αυτό έχει δημοπρατηθεί ήδη (πριν τις κινητοποιήσεις) και έχει λάβει έκπτωση πάνω από 40%, γεγονός που οδηγεί σε επίφοβα αποτελέσματα. Επίσης, αν πρόσθεσε στα έργα αυτά και το έργο της αποχέτευσης Βάρης-Μέγα Γιαλού με προϋπολογισμό περίπου 11 εκ. ευρώ, ενημερώνουμε ότι ούτε αυτό το έργο έχει ωριμότητα για δημοπράτηση καθώς ακόμη βρίσκεται σε στάδιο υποστηρικτικών μελετών.
Συνεπώς, ούτε ένα ευρώ δεν χάθηκε από τις κινητοποιήσεις μας όπως εντελώς αναληθώς ισχυρίστηκε ο κ.Μανθόπουλος. Δεν σχολίασε όμως κανένας αιρετός το γεγονός ότι το 2012 χαρακτηρίστικαν εννέα (9) διαγωνισμοί προμηθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «άγονοι» και μένουν αδιάθετα τα κονδύλια καθώς κανείς δεν μπορεί να καταθέσει προσφορά. Σε μία αγορά ύφεσης που τα λουκέτα έχουν λάβει μορφή επιδημίας, χάνονται χρήματα, γιατί η αδιέξοδη πολιτική τους οδήγησε στον οικονομικό μαρασμό τα νησιά. Αυτά τα στοιχεία γιατί δεν τα ανακοινώνουν στους πολίτες των Κυκλάδων;
Ενημερώνουμε λοιπόν τους αιρετούς μας ότι πολλές συναδέλφισσες και συνάδελφοι έχουν μεταναστεύσει από την υπόλοιπη Ελλάδα προς τα νησιά, αποφασισμένοι να βοηθήσουν τον τόπο στον οποίο εργάζονται, δουλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες που κανένας άλλος μηχανικός δεν αντιμετωπίζει στην υπόλοιπη χώρα, αμειβόμενοι το ίδιο χαμηλά ή και χαμηλότερα, με δυσκολίες διαβίωσης και μακριά από τις οικογένειές τους.  Ίδιες απαξιωτικές συνθήκες διαβίωσης γνωρίζουν και οι ντόπιοι μηχανικοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Ας σεβαστούν λοιπόν όλοι οι αιρετοί τη μάχη που δίνουμε για την αξιοπρέπειά μας, για την επιστημονική μας αναγνώριση και για τη διαβίωση και παραμονή στα νησιά μας. Αν επιλέγουν την ουσιαστική στήριξη της πολιτικής που εφαρμόζεται από κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ στεκόμενοι απέναντι στην κοινωνία που υποτίθεται ότι υπηρετούν, ας έχουν τουλάχιστο την ευθύτητα να στηρίξουν τις επιλογές τους, αποφεύγοντας την προσφυγή στις ανακρίβειες και την κατάφορη διαστρέβλωση της πραγματικότητας προκειμένου να αθωώσουν την πολιτική που υπηρετούν.
Τέλος, ενημερώνουμε τους νησιώτες ότι από σήμερα Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, οι μηχανικοί αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να συζητηθεί σε νέα Συνέλευση στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου ο τρόπος και ο χρόνος της νέας μάχης που θα δώσουμε. Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας

Τ.Υ.

Τ.Υ.
Παύλος Χατζηγρηγορίου
Λευτέρης Καστρίσιος
PhD, MSc Πολιτικός Μηχανικός
Πολιτικός Μηχανικός